miércoles, 15 de octubre de 2014

Religia este o politica, politica este o religie

Religia este apanaj al "fiintelor umane" in timp ce politica este apanaj al acelor fiinte umane care, alimentandu-se . . . dintre "adevarat" sau "fals" doar cu "adevarat", ajung a se cladi ca "oameni".

Pentru ca . . . o imagine face cat o imensitate de
cuvinte, am conceput eu imaginea asta cu aspect
de piramida (pentru ca piramida este imaginea care ajuta cel mai mult in caz ca asta).

Inaltimea de la "a" la "z" reprezinta dimensiunea
in care "fiinta umana" este altceva decat un simplu animal. Este un "dar" de la natura, nu este vreun "merit personal"
Pana la nivelul marcat de mine cu "0" este o zona analogica calificarii prin ucenicie la locul de munca, a invatarii "pe furate".
Dinspre "- infinit" pana la nivelul "a", analfabetismul (lipsa legaturii cu informatia codificata si clasificata) este atat ca fond (al lucrurilor) cat si ca forma.De la "a" la "z" analfabetismul apartine fondului, iar alfabetismul formei.
Nivelul "zero" sugereaza linia de demarcatie intre ceea ce inseamna "fiinta umana" (calificare in domeniul lui "a trai", obtinuta analogic "uceniciei la locul de munca") si "profesiunea de om" (calificare care nu este un "dat" ci se obtine pe bazele acelui efort propriu numit (pe foarte scurt) "a invata spre a cunoaste"
De aici, de la "zero" in sus, calificarea in acea profesie numita "omenie" poate urca pana la infinit.
Luand spre exemplu domeniul strungariei, care avea ca trepte de salarizare "categoria baza" (in cadrul careia erau trei "trepte"), apoi categoria 1, apoi 2, 3, 4, 5 si 6 (fiecare avand in cadrul ei cate 3 trepte), ne ajutam sa intelegem si cum ar fi cu aceasta "categorie baza", din domeniul profesiunii de om, si cu celelalte "categorii" si "trepte".

Religia este, ceea ce-i apa pentru peste, indivizilor umani care nu depasesc in "inaltarea" lor acest "prag zero" pe care il sugereaza desenul meu. In aceasta "inaltare" nu are importanta "pozitia sociala" desi iti ofera infinit mai mult timp acordat studiului o viata lipsita de griji decat iti ofera una de "om la apa".
Aristotel spunea ca "omul este o fiinta politica" si are atata dreptate incat o fiinta care nu este fiinta politica nu este nici om (nu depaseste inaltimea "pragului zero").

Ma intreb mereu, cum de se pot responsabiliza oamenii religiei de responsabilitati pe care nu li le da nimeni? Cum de isi aroga o responsabilitate pe care efectiv nu le-a dat-o nimeni?
Religia doar face oficiul de a vinde zarzavaturi gradinarilor iar eu nu pot sa nu ma minunez de gradinarii astia care . . . chiar cumpara.

No hay comentarios:

Publicar un comentario