viernes, 26 de abril de 2013

Scoala romaneasca

 Am incercat sa aduc si eu a mea contributie la subiectul deschis de domnul Maci in Contributors
 Cum spuneam (si o sa mai repet la rastimpuri), nevrand sa plictisesc lumea cu alambicatele si deloc academicele mele randuri, prefer sa ma desfasor ... acasa (sau cum se zice in limbajul sportiv, "pe teren propriu").
 .....................

Scoala? Care dintre ele domnule Maci?
Vreuna dintre cladiri sau institutia? Cea "formala", cea "in-formala", cea "no-formala" sau ... toate trei luate la un loc?
Eu zic ca ultima (si am eu convingerea ca si Base, se gandea tot la asta cand spunea ceea ce spuneti, si nu spuneti rau, si dumneavoastra).
"Scoala romaneasca" este de fapt "societatea romaneasca" si da rezultate atat de slabe pentru simplul motiv ca romanul intelege mult mai putin decat altii, de ce a venit pe aici ("pe la noi") si ... incotro are de mers.
Tocmai apucai de spusei unora de la "Objetivismo.org" niste pareri ale mele referitoare la tema (objetivismo) numai ca le zisei intr-o cam stalcita spaniola din care ce se intelege cel mai bine ... pozele, asa ca invit pe cine e curios sa vada daca reuseste sa inteleaga ceva, sa o faca.
Omul e ... (analogic) ca pomul.
Mai pe larg spus vine cam asa:
Conceptul "individ uman" este analogic (si) conceptului "individ - pom" (adica: samanta, germinare, crestere, dezvoltare fizica, rod (fruct) si "the end").
Am vazut (la viata mea) pruni (ca sa ma lipesc de un exemplu) pe care, daca nu-i cultiva cum trebuie mana gospodarului ajung de ... "gem" sub greutatea propriilor lor roade.
Ca il vedem asa pe bietul prun, noua ..... ne rade mustata si incepem a ne cauta de damigene.
Ceea ce vreau sa zic insa, este ca, desi "se produce", ruperea (sub propria greutate) prunului  nu i se poate reprosa nici prunului si nici prunelor. Este un fel de situatie in care sobolanii rod bordajul corabiei si ...se scufunda si sobolanii si corabia fara ca vreunul din subiecte sa fie imputabil doar atat ca ajungem la "consemnarea unei ... evidente".
Cand este spectator si priveste in arena, ca ... moare taurul, ca moare toreadorul, ca mor amandoi sau ca nu moare niciunul, cata vreme nu este "parte principala a propozitiei", ajunge cel mult sa il doara in cot, pe privitor.
Daca ne aducem aminte de "paradoxul bobilor de mei" nu e greu sa ne imaginam ca daca atarnam un sac cu o ata si incepem sa punem (pe numarate) bob de mei in el, ajungem la un moment dat cand "inca un bob pus" rupe ata.
Daca e un sac de 100 de kile si cade (de la balconul nostru) in capul vreunui trecator (si in loc de mei ar fi grau) am pus-o de-o coliva. Nu asa se intampla daca dadeam in capul respectivului trecator cu aceeasi cantitate de boabe (dar, ... pe rand)
Vreau sa zic ca niciuna din prune nu isi va da cu ea insasi de pamant spre a ramane .... cercul intreg, dar ... cu ea in afara cercului.
Adica, daca cercul asta este ... "Viata", apoi daca pot sa fac ceva sa ii fie mai bine ii fac cu scopul (cu interesul, cu necesitatea)de a ma contine si pe mine. Pentru ca ... fara sa ma contina si pe mine, nu mai este ... "viata mea" iar eu (individul), nu am drept asupra propriei mele vieti.
"Viata" nu este a ta (individ). Viata este un "bun" care ti se incredinteaza iar cel mai usor se poate intelege asta facand analogie cu ... "stafeta (atletism)", din care, negasind in romaneste va pun in engleza cate "povete" in cele ce urmeaza:
A team may be disqualified from a relay for:
  • Losing the baton (dropping the baton)
  • Making an improper baton exchange
  • False starting (usually once but sometimes twice)
  • Improperly overtaking another competitor
  • Preventing another competitor from passing
  • Wilfully impeding, improperly crossing the course, or in any other way interfering with another competitor
 Asa ca ... "Viata" nu este un "dar" (in sensul de "cadou") ci este un "bun", este "o filozofie", pe care avem datoria sa o ridicam la un nivel cat mai inalt (de la locul de unde am preluat-o), dublat de conditia de "a ne tine de card" (respectand o viteza ... normal umana, sa zicem .... analogiind cu mersul, 5 km/h), dar, ca si la proba atletica pe care o cunoastem ca "proba de stafeta", numai "spre inainte" (si nu batand pasul pe loc sau ... mergand, nu inspre "linia de sosire" ci inspre "linia de start").
Trebuie sa ajungem sa intelegem ca "specia umana" constituie o ... echipa, ca nu suntem in concurenta intre noi si ca, ca si la "proba de stafeta" castigand castiga "echipa" iar ne-ajungerea vreunuia la "linia de sosire" face inutila ajungerea celorlalti.
"Viata" este ... un "sport de echipa". Cu sportul facuram doar "analogie" pentru ca altminteri "urcarea" nu se face .... fizic (precum alpinismul) ci
doar "imbogatindu-ne" ("imbogatire" cu sensul pe care-l desprindem din zicerea: "imbogatirea uraniului") cu "buna cunoastere".
Cum spune-am (pe ... "Objetivismo") si in spaniola, cel mai aproape de noi (de ..."ziua curenta"), la cea mai mare altitudine la care a putut fi ridicata filozofia este cea, la care a ridicat-o Ayn Rand si am putea sa o analogam inaltimii Olimpului (2917 m) ca ... (prin relationare cu imaginea "altitudinii") sa ne putem "pozitiona" si intelege cat mai avem de urcat. Deocamdata ma opresc aici (ma obliga ... fluierul gardianului de serviciu) dar imediat ce o-i gasi timp ... va urma ....

@Gore. Lumina aia nu  ... o vezi, Gore ci, ajungi sa o ai ... sau nu.
E o ... lumina interioara intr-un fel asemanatoare "pisicii lui Schrodinger". Daca deschizi cutia ....nu vezi nimic cu toate ca lumina ... poate sa fie, imediat ce reinchizi cutia.
(Glumesc. Dar daca vrei sa vezi ca poti intelege cum vine treaba (si) cu lumina, incearca .... aici.
In viata este ca la "proba de stafeta" Gore. Pana nu trece si ultimul participant linia de sosire "cursa" nu se implineste iar conceptul de  ... "castigator" ramane ca si cand inca nu s-a inventat.
Specia umana este "echipa". Cei care se tot reped inainte (ca berbecii) o fac doar spre a relua, la infinit, "Povestea ciocarliei", inaltandu-se doar ... spre a avea de
unde sa ia tranta. ( publicat in Contributors - Extinderea domeniului luptei.

Acum este o ora tarzie (00:35). Dar cat de curand am sa pot, am sa vorbesc despre ... lumina.No hay comentarios:

Publicar un comentario