domingo, 14 de julio de 2013

Insensata Romanie


Cum s-ar putea spune in romaneste, evidenta ca cineva s-a nascut lipsit de unul (sau mai multe) dintre simturi fara ca aceasta sa para (pentru ca nu asta se doreste) o jignire ci (doar), o simpla constatare (precum, spre exemplu, "constatarea medicala")?
Am cautat cu Google, cu toata bunavointa, dar de ce cauti mai mult, mai  ... mut ramai, dandu-ti seama ca ... nici macar a ta (nativa) idioma nu-ti poate fi de folos pentru a exprima ceea ce ai de exprimat, ramanandu-ti pentru exprimare doar calea ce-i ramane omului mut (dai din maini, vorbesti la pereti, vorbesti la bec, vorbesti singur, etc).

 Mie, care nu ma (mai) uit la tembelizor din anii adolescentei (de fapt ...de cand televizorul a incetat a mai fi singura sursa de informatie vizuala) decat ... accidental, mi s-a intamplat tocmai aseara, probabil si pentru ca a fost o zi de 13 (iulie 2013) sa "cad" pe o aceeasi lungime de unda cu niste "actualitati" care prezentau problemele pe care la au cu Justitia oameni (ma rog, apartinatori ai acestei specii) precum Liviu Dragnea sa Relu Fenechiu, indivizi care au pus umarul (buldozerului) in a desconsidera (in forma maxima ce au fost capabili) conceptul "poporul roman" (ca ... organism, de existenta ideala), vizionare care mi-a (re)provocat intrebarea:
- Cat de lipsit de simțul simțului poate fi acest "organism" pe care-l constituie acesti (determinati) in-divizi care au inscris (in actele de identitate) la rubrica "cetatenie" cuvantul "român"?

Dar, sa ma intorc un pic la semiologie. Titlul corect al acestui post (spre a reflecta ceea ce aveam in "gandire") ar fi trebuit sa aiba forma: "Romania nesimtita (sau "ne-simtitoare", sau "lipsita de simt").
Priveste cititorule diferenta (un exemplu intre mii) dintre volumul informatiei pe care o gasim in dreptul aceluiasi concept (dar la sectiuni lingvistice diferite): sentido versus simț 

Este de necrezut ca exista fiinte umane care redau perversitatea atat de fidel ca acest Dragnea si  care gasesc
atatia 1) "asemeni lor" sau 2) "fraieri" pe care sa-i duca cu presul.
In cazul ca multitudinea ce urmeaza asa "capi" sunt "asemeni lor" problema nu este atat de grava ca atunci cand exista o multitudine ce poate fi fraierita de oricine-si propune sa o fraiereasca.
In cazul in care acea multitudine este formata din "asemeni lor" (asemeni lui Dragnea sau Fenechiu) este "drept, al lor" sa fie "asa cum sunt", si nu poti cere perversului sa-si decline "identitatea" (sa-si dea jos masca, sa-si arate fața) pentru ca odata ce ar face asta ... ar inceta sa mai apartina conceptului "pervers".
Este de necrezut ca exista un popor care sa cunoasca atat de putin "sensul Vietii" incat sa se lase modelat, ca o bucata din cea mai maleabila plastilina, de indivizi precum acest Crin Antonescu (care are nesimtirea de a se aseza in fruntea unei comisii constitutionale).
Aceasta tipologie de fiinte care nu sunt in posesia "demnitatii de a pierde" sau a "demnitatii de a castiga" ci doar in posesia "nedemnitatii de a castiga cu orice pret" se aseaza in fruntea pregatirii unui drum fara sa stie nici macar ce inseamna (sau sa cunoasca existenta) vreunui alt drum (in afara aceluia de "existenta vizibila", aceluia care in aceasta "ecuatie" are valoare "zero").
Ma opresc aici obligat de circumstanta ca nu poti (este fara sens) sa continui sa citesti randuri din ultimul volum al "O mie si una de nopti" unei asistente care nu a citit anterioarele volume.
(Ma rog, exemplul ales nu este cel mai concludent, mai corect ar fi sa spui ca nu poti preda algebra unei asistente care nici macar nu a atins aritmetica, nu pentru ca ar fi sarit atat de tare peste ea cat mai ales pentru ca nici nu stie de a sa existenta).
Sau, cu alte cuvinte, ca nu poti incepe constructia a ceva (a unui castel din carti de joc, spre exemplu) direct de la etajul al doilea pentru simplul motiv ca "orice" nu poate incepe decat cu "inceputul" (nu se poate sari etapa asta).  

Ia sa vedem cum stam cu conceptul "inceput" (a incepe):  
DEX: "inceput".
Sinonime: "inceput"
Tradus cu traductorul Google in spaniola: "inceput" = "comenzado".
RAE: "comenzar"
Sinonime pentru "comenzar"
(empezar y comenzar son sinonimos; e inicio y principio son sinonimos; iniciar, empezar, principiar y comenzar son todos sinonimos).
 Principio & Principio  

PS: In sfarsit ... cand tocmai ma dadusem batut am gasit, pentru titlul "Invalida Romanie" unul mai putin expus acuzarii ca ar fi jignitor (dar mult mai putin utilizat, cunoscut): "Insensata Romanie"
Vad ca si traductorul e de acord cu mine zicandu-mi ca romaneasca "insensata" are corespondent in spaniola ca "insensible" iar in engleza ca "insensitive" (ceea ce, in parte, cam 65%, da acoperire a ceea ce vroiam sa spun)  

No hay comentarios:

Publicar un comentario