"Cad" cam pe o aceeasi lungime de unda cu Ayn Rand. De-abia aproape de final caile noastre se ramifica. Ea, a mers la dreapta. Eu, merg inainte. Vad diversi comentatori interpretandu-i eronat, mesajul ce a incercat sa il transmita. Cred ca pot aduce mai multa lamurire si ... de aceea, sunt aici.
viernes, 26 de abril de 2013
Daca exista o ... cale simpla?
vida clara spune:
Pentru ca este prima data cand te intalnesc, te salut Mihela Ginju.
Nu-i rau deloc felul in care gandesti. Vreau insa sa fac si eu cateva precizari, la cele spuse in articolul tau.
– Asa cum “azi” curentul general isi ia model (mai ales pentru portofel) un Bill Gates sau unSteve Jobs, cativa ani mai inainte tot “curentul general” tinea in maini nu mai stiu ce volum referitor la “Ford” ca pe o Biblie. Din pacate romanul (nu doar el, dar mai cu seama el) pune mult mai repede botul la un “Caritas” decat la efortul de a cauta intr-o carte (spun “a cauta” si nu “a citi”, pentru ca daca citesti fara sa cauti este ca si cum ai merge doar … sa mergi).
Sincer, nu stiu decat din auzite ca le-ar fi spus tinerilor ca in viata poti avea succes si fara educatie, pentru ca asta ar suna ca atunci cand i-ai spune unui mar (arbustul) ca poate creste bine mersi si ca dovleacul (planta) pentru ca la “a da fruct” tot va ajunge sa dea.
Am mai auzit referirea la “indemnul” asta (si i-a fost reprosat chiar si lui Basescu desi este clar ca Basescu nu este tipul de om care sa doreasca alcuiva mai putin bine decat ar dori propriilor membri ai familiei lui) si eu cred ca de fapt cand se face o asa referire se face la altceva.
Zic eu ca stim cu totii care este diferenta (delimitarea) dintre “profesiune” si “hobby” (iar eu recomand varianta spaniola pentru ca in romaneste “lapidarul” este la el acasa mai ales cand nu trebuie).
Sunt destui (ba eu zic ca mult mai multi decat era nevoie) care aduna (cu orice mijloace) informatiile necesare obtinerii autorizatiei necesare (a diplomei) pentru a ocupa un loc (ca la cinema sau, ca in avion) in vreunul din “trenurile” vreunuia dintre profesiuni.
Pai daca ocupi un loc in trenul de Iasi doar pentru a nu lasa un scaun fara tine, desi tu ai avea necesitatea sa ajungi la Timisoara, mai intai iti faci un rau tie insuti si nu in ultimul rand lasi pe jos pe cineva care chiar avea treaba la Iasi, lipsind de a fi “eficienta” atat viata ta cat si a cat (prin efect) a altora.
Ma rog, ca sa treaca timpul (al vietii) si ca sa nu fie drumul fara oameni si trenul fara ale sale locuri, ocupate, “da igual” (vorba spaniolului) ce loc ocupa unul (daca asa ii vrea muschii.
Cred ca la a-si urma fiecare “vocatia”, se refera vorbe precum cele care se atribuie a fi fost spuse de un “Bill Gates” sau “Steve Jobs”.
Cand vorbim despre “educatie” gasim (mai ales pe la altii) ca avem trei tipuri:
- formal
- no formal
- informal
(“Existen tres tipos de educación: la formal, la no formal y la informal. La educación formal hace referencia a los ámbitos de las escuelas, institutos, universidades, módulos. La educación no formal se refiere a los cursos, academias, e instituciones, que no se rigen por un particular currículo de estudios. La educación informal es aquella que fundamentalmente se recibe en los ámbitos sociales, pues es la educación que se adquiere progresivamente a lo largo de toda la vida”).
Tipul de educatie “formal” se divide la randu-i in:
- educatia infantila
- eductia primara
- educatia secundara
- educatia superioara
Educatia “formala” este o chestie pe care daca nu o ai, nu prea incapi in Societate, pentru simplul motiv ca Societatea insasi a devenit extrem de “crescuta pe structura asta” deci, extrem de formala.
Numai ca, un om cu o “educatie formala superioara” lipsit de o “educatie informala” pe masura este precum nuca in perete.
Educatia informala cuprinde “cei 7 ani de-acasa” (cum se spune) la care se adauga toata ulterioara traire.
Cred eu ca la a-si dezvolta fiecare , mai ales asta (in care se include atat educatia formala cat si cea no-formala) se refera cineva ca Jobs sau Gates.
Omul este ca maimuta. Copiaza. Vedem bine ca cei mai buni hackeri nu sunt neaparat absolventi de universitate.
Daca iti administrezi o educatie informala corecta, oricat de bine ai stapani calculatorul (ca sa merg pe firul asta) nu l-ai folosi in directii care ies din ordinea eticului si a moralului uman……….(am taiat aici, publicand doar jumatate din “intreg”) Salutari.
crap spune:
pacat ca n-ati postat totul, rezumandu-va doar la cele cateva randuri.. concizia si claritatea care va caracterizeaza fac deliciul oricarui spirit gregar… iar metaforele, ca de obicei, au o forta hipnotica, ma duc cu gandul dupa un timp la numele unui film dupa o nuvela a lui titus popovici.
vida clara spune:
@Crap Da, mare pacat, crap. M-am gandit la spatiul asta, extrem de limitat. De-abia m-am indurat de am lasat peticelul asta mic, suficient cat sa incapa un efort de apreciere concis si la obiect. Din fericire lucrurile pe care eu le spun sunt arhicunoscute asa ca, cu toata lipsa mea de claritate, eventualii trecatori nu au ce pierde si isi vad de-al lor drum.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)