sábado, 8 de junio de 2013

La coltul strazii

Nu am mai intrat de mult pe blogul "La coltul strazii" (un blog pe care gasesti ca-l aministreaza, Ovidiu). 
Desi (normal, zic eu) nu picam pe aceeasi "lungime de unda" .... in toata (100%) lungimea ei ci in cel mult un 20 - 30% (ceea ce poate parea putin dar, pana la "proba contrarie" o afirm eu ca nu e), blogul este deosebit de interesant (la fel ca in partida de sah, piesele negre, cu asezarea carora nu trebuie sa fii de acord ci sa gasesti "contra-argumentele" necesare ducerii partidei spre a ei rezolvare.
Eu am nevoie de utilizarea scrierii in limbaj html ca de aer si (si) de aceea asez si in pagina blogului meu multe din postarile mele pe ... te miri unde, incercand eu sa adun in "al lor context" atatea si atatea "texte scoase din al lor context" (postari de-ale mele pe ... "meandrele ... concretului internet".
Asez asadar, de aci  ... la vale, postarea mea la tema: In apararea echipei Forumului Constitutional, tema a blogului "La coltu' strazii", doar ca aici pot aparea diferite adaugiri, modificari si mai ales, oricand consider necesar (si am timp), link-uri.
Deci, la treaba:
(Aaaa..., si sa nu uit. Link-urile vor fi "trimiteri" mai ales spre variante in spaniola dar, odata ajuns la "radacina" trimiterii fiecare cauta ... ce-i place).
Postarea mea la Forumul Constitutional:
Ce se cladeste pe nisip ... se tine greu in picioare.
Unul din atributele-baza ale persoanei umane este ... diplomatia (Diplomația este arta și practica de a purta negocieri, sau in alta formulare: “El manejo profesional de las relaciones entre soberanos / Managementul profesional al relațiilor între (persoane) suverane (Cohen)".
"Diplomatie" este (prin "antonomasie"), "politica".
Ca orice activitate umana, si aceasta "merge", se gradeaza (pe o imaginara "scara a profesionalitatii") de la "minus" pana la "plus" infinit. Este .. o activitate analogica "luptei", doar ca in acest caz protagonismul nu il face "partea fizica" (hard) ci "capacitatea mentala" (soft) a individului uman.
"Indivitul uman politic" este echivalentul "persoanei". Dar, si in aceasta sub-grupa avem doua principale grupe: "angajati (sau "profesionali")" versus "ne-angajati" (sau, in limbaj sportiv, "amatori").
Politica es analogica sportului. Adevaratul jucator este cel situat in "terenul de joc".
"Jucatorul" il regasesti ori in "terenul de joc omologat" ori in "terenul de joc neomologat" ("un joc este o activitate recreațională în care sunt implicați unul sau mai mulți jucători, fiind definit printr-un scop pe care jucătorii încearcă să-l atingă și un set de reguli care determină ce pot face jucătorii. Cât timp respectă regulile, de obicei sunt mai multe alegeri pe care jucătorul le poate face. Nerespectarea regulilor se numește trișare. În cadrul întregii istorii umane, oamenii au jucat jocuri ca o sursă de divertisment pentru ei înșiși și pentru alții și există o varietate enormă de jocuri / .... joc - wikipedia) , dar niciodata nu-l gasesti manifestandu-se ca jucator "in afara terenului de joc" (precum din sport stim asta despre boxeri sau despre luptatorii de arte martiale).
Viata este un ... joc insa, este un joc serios (cel mai serios dintre jocurile care exista sau pe care le putem imagina). Persoana care ia Viata in serios nu o regasesti niciodata in situatie de spectator (de "neimplicare,  de forma si de fond in joc" sau implicata doar in forma si nu si in fond) ci doar in situatie de "persoana implicata, si in forma si in fond, in joc" (adica in situatie de ... "jucator").
Ca si in cazul circulatiei (a "mersului pe jos"), vezi in engleza: "gait (human)" sau in spaniola: "andadura (humanos)" suprafata de desfasurare este (cel putin pana nu ne deznaturalizam complet) ... Pamantul (suprafata solida a lui).
"Muschii" se masoara in "cadru organizat autorizat" (precum in cazul vehicolelor "muschii" se masoara in piste special amenajate si autorizate acestui scop) iar "circulatia normala" se desfasoara pe .... restul suprafetei solide a planetei Pamant.
Revenind la ... politica, vroiam sa spun ca, (asa cum spunea si Aristotel) "om" este (prin antonomasie) "fiinta politica". Cu cat mai putin "fiinta politica" este, cu atat mai putin este "om" (ramanand a fi doar "fiinta umana"). Individul este cu atat mai periculos cu cat isi face mai putin cunoscute intentiile. Intr-o masura "invers proportionala", individul, cu cat propovaduieste mai abitir "a-politica" cu atat este mai plin de parsivitate (putandu-se asemui doar aceluia care tine sisul ascuns la spate), mai plin de agresivitate.
Conceptul "parlament" este ... reflectare a conceptului "alegator". "Parlamentul roman" reflecta "imaginea romanului contemporan parlamentului existent in timpul vietii lui" (indiferent de modul cum isi manifesta existenta).

Postarea mea la "Revizuirea Constitutiei(5) Presedintele ..... 

 Un magar plus un magar nu rezulta “un magar mai mare” ci “doi magari”.
Pe lumea asta avem de-a face cu “constructii mentale” (ideale) si cu “constructii naturale” (reale).
Orice numar de fiinte umane adunate la un loc formeaza un “organism de forma” si nu un “organism de forma si de fond”. Este acelasi lucru ca si cum corpului (fizic) al tau i-ai pune un cap de plastic in locul celui cu care te-a inzastrat natura.
Usl-ii cer o icoana la care sa se inchine tot asa cum prigoarea cere ploaie. Asa sunt ei. Ogari pe care doar iepurele mecanic ii motiveaza sa alerge (fie el rege fie presedinte pe viata).
Romanul (in marea lui majoritate) nu e capabil sa se ghideze singur (sa fie “jucator”) el musai trebuie sa se tina dupa cineva, precum oaia dupa cioban (fiind, prin firea lui, “spectator la propria-i viata”) Gandirea …. doare. Pentru cei carora analogia (cea mai perfecta analogie) corabie – Viata le vine mult mai mare decat capacitatea mentala se pot rezuma la a face analogie “autobuz – Viata”. Inchipuie-ti ca tu, elector fara alta sansa in Viata asta decat de … “a alege” esti pasager intr-un autobus condus de un ….parlament. Hă, hă, hă … Poti sa doresti asta dusmanilor si nu alor tai.
Inchipuiti-va un concurs de formula unu intre un vehicul condus de Fernando Alonso contra unui vehicul condus de un parlament.
Vad ca in wikipedia subiectul “policefalia” (http://es.wikipedia.org/wiki/Policefalia) nu a ajuns sa fie ….si pentru romani.
Altfel ar fi aflat si ei ca: …. “Los animales se mueven a menudo de una manera desorientada y mareada, con los cerebros “debatiendo” el uno con el otro; algunos animales simplemente zigzaguean sin conseguir llegar a ningún lugar” (adica ca: “Animalele (policefalice, se sub-intelege) se misca dezorientate si ametite, cu creierele “dezbatand unul cu celalalt”, pur si simplu mergand in zig-zag fara a ajunge la vreun predeterminat loc”.
Ps. N-ar fi rau daca ar sti si romanul ca si el e … tot animal. Cel putin acestui regn (zice, tot wikipedia) ca am apartine.
Nu mai zic ca avea dreptate Creanga pentru ca e clar ca mult mai multa dreptate avea Lapusneanu cu al lui: “Multi, da’ prosti” (luni 10 iunie 2013)

No hay comentarios:

Publicar un comentario